Stina Ulvenhag, Sigrid Samuelsson, Freja Fritioff och Clara Fritioff var några av dem som samlats på Stora Torget i Nyköping för att demonstrera under fredagen. Foto: SVT/Maria Lapenkova

Hundratals skolelever i Nyköping deltar i internationella klimatstrejken

Uppdaterad
Publicerad

Både elever, lärare och politiker har samlats på Stora Torget i Nyköping för att delta i skolstrejken, inspirerad av klimataktivisten Greta Thunberg, som pågår runt om i hela världen under fredagen.

Flera av de sörmländska kommunerna finns representerade under fredagens skolstrejk för klimatet. Det handlar om Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs, Gnesta och Trosa.

På Stora Torget i Nyköping hade hundratals människor samlats under förmiddagen.

Förutom elever deltog även bland annat lärare och politiker.

Marcus Pehrsson (S). Foto: SVT/Maria Lapenkova

– Jag är här för att visa mitt stöd. Jag är också här för att berätta för demonstranterna att kommunstyrelsen tillsatt ett utskott som ska jobba med klimat och hållbarhet i kommunen. Jag håller med demonstranterna om att det går för långsamt, men det är viktigt att veta att det ändå pågår saker, säger Marcus Pehrsson (S), ersättare i kommunstyrelsen i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.