Problem med kränkningar förekommer både på skolan och internatet, skriver Skolinspektionen. Foto: SVT/Lars Adolfsson

Sexistisk och homofobisk jargong – Öknaskolan får hård kritik

Publicerad

Skolinspektionen riktar kritik mot landstingsdrivna Öknaskolan i Nyköping. Den hårda jargong som råder bland vissa elevgrupper är inte acceptabel och skolans ledning har underlåtit att utreda kränkningar, enligt inspektionen.

Det var efter en anmälan från en elev på skolan som Skolinspektionen startade en utredning av Öknaskolan i Tystberga. Av anmälan framkom att det råder en grovt rasistisk jargong och mycket sexuella trakasserier på skolan.

LÄS MER: Skolinspektionen om jargongen: ”Fullständigt oacceptabel”

Bland annat handlar det om pojkar som kallar flickor för slampor och horor, och tjejer som blir tafsade på.

SVT Nyheter Sörmland har haft kontakt med elever på skolan som bekräftar den bilden. Jargongen frodas på internatet, i skolan och i olika chattforum.

Inte vidtagit åtgärder

Nu har Skolinspektionen startat en utredning av skolan och konstaterar att det finns ett flertal brister.

Skolan lyckas inte säkerställa att alla elever har en skolmiljö som präglas av trygghet, skriver Skolinspektionen. Trots att skolledningen under lång tid känt till den jargong som finns bland vissa elever så har varken rektor eller huvudmannen – landstinget – vidtagit tillräckliga åtgärder.

– Jag kan säga att jag tycker det är ett bra och välgrundat beslut. Det har vidtagits åtgärder, det arbetet är igång sedan länge, säger skolans rektor Per Fermvik, som i övrigt vill hänvisa alla frågor till Mikael Palo, verksamhetschef för kultur och utbildning inom landstinget.

Inte en enda kräkningsanmälan har, trots det hårda klimatet, skrivits från Öknaskolan det senaste läsåret. Och det tycker Skolinspektionen är anmärkningsvärt.

Hårda ord om kvinnor och homosexuella

Som en del av utredningen har elever på skolan intervjuats, och flera av dem har berättat att det är vanligt förekommande att vissa elevgrupper uttrycker sig kränkande om kvinnor och nedlåtande om homosexuella.

Skolinspektionen förelägger Sörmlands landsting att vidta åtgärder för att skapa en skolmiljö som elever kan känna sig trygga i.

Läs mer: Anmälare: Rasism och sexism frodas på Öknaskolan

Mikael Palo, verksamhetschef på kultur och fritid, arbetar med att ta fram en åtgärdsplan.

– Vi sitter precis nu och en plan för att vidta åtgärder. Vi måste ta fram ett underlag för att komma till rätta med de problem som Skolinspektionen pekar på, men som vi också sett i vår egen utredning.

”Finns mer att göra”

Skolan har haft problem under flera år. Borde ni inte ha fått signaler tidigare?

– Både ja och nej, vissa delar kände vi till men inte allt. Rutiner har inte fungerat, och det behöver förbättras. Samtidigt ska man komma ihåg att Öknaskolan är en skola som i stort får högt betyg av elever. Men det finns mer att göra när det gäller brist på studiero och trygghet.

Missa inte: Nu kan du få lokala nyhetspushar i SVT:s nyhetsapp

Det här är Öknaskolan

Visa

Öknaskolan är en landstingsdriven skola med 250 elever i Tystberga utanför Nyköping. Skolan erbjuder gymnasieutbildningar inom naturbruk. Skolan har även ett internat, där cirka 160 elever bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer