Skolor testar ny mobilapp

Uppdaterad
Publicerad

Inom skolan testar man nu nya sätt för att involvera föräldrarna i barnens skolarbete genom att förbättra kommunikationen mellan hemmet och skolan.

I Flen testar man en ny mobilapp för att enkelt kunna berätta för föräldrarna om allt som rör barnen.

– Föräldrar överlag efterfrågar mer information från skolan. De brukar säga att de inte vet när barnen har läxa eller prov och att de inte kan hjälpa barnen eftersom de inte får någon information, berättar Helena Lindqvist som är klassmentor för elever i årskurs 6 på Stenhammarskolan, en av fem klasser i Flen som testar den nya mobilappen.

Med hjälp av mobilappen väljer läraren ett av de färdigskrivna meddelandena. Idag handlar det om att eleverna har ett matteprov att förbereda sig inför. Tillsammans med meddelandet skickar läraren med några bilder som hon tar med mobilen för att hjälpa föräldrarna att ha koll på vilka uppgifter det är som gäller.

På flera språk

Genom appen får föräldrarna full koll på barnens skolgång. Det kan handla om att en matsäck ska packas med eller att barnet stör på lektionerna. Alla får informationen på sitt eget språk. De som inte kan läsa får meddelandet uppläst.

– Om jag förut behövde kontakta föräldrar som inte pratar svenska var jag tvungen att boka en tolk och en tid som skulle passa föräldrarnarna att komma till skolan. Detta kostade pengar. Därför kontaktade jag aldrig föräldrarna för mindre saker, för att exempelvis berätta att barnet hade ett prov eller en läxa. Istället tog man det under utvecklingssamtalet eller om något allvarligt hade hänt. Nu kan vi ha de här regelbundna kontakterna med alla föräldrar, säger Helena Lindqvist

Appen ska testas fram till maj och om kommunen väljer att köpa in den ska alla förskolor och skolor få den till höstterminens start. Med totalt 82 språk att välja på.

Måste ha koll

Men appen har sina nackdelar. Föräldrarna måste ha tillgång till en mobiltelefon som kan hantera appar och de måste ha koll på att barnen inte har tillgång till samma app och till exempel sjukanmäler sig själva.

– Det är jätteviktigt att föräldrarna förstår att inloggningsuppgifterna är en värdehandling som inte ska sättas upp på något kylskåp eller delas i familjen. Annars förvinner hela poängen att vi kommunicerar med föräldrarna inte via barnen, säger Åza Jarlsdotter, integrationskoordinator på Flens kommun.

– Förut var det väldigt svårt att hänga med. Lappr som skolan skickade med barnen kunde glömmas bort men nu när man får all information genom mobilen är det lätt att hänga med barnens skolgång. Det är helt otroligt. Appen är jättebra för mig, säger Abdi Nodowee som har sin dotter i årskurs sex på Stenhammarskolan där appen testas.

Abdi Nodowees dotter Ilhan Nodowee tycker att appen är både bra och dålig.

– När jag hade läxor förut visste inte pappa om det. Då brukade jag göra läxorna dagen innan. Men nu får han reda på allt i förväg och jag får förbereda läxorna i god tid innan de ska in, berättar Ilhan Nodoowe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.