Lennart Eliasson, Hasse Nyström och Lars Lundin är medlemmar i Eskilstuna långfärdsskridskoåkare som på torsdagen uppmärksammas för en räddningsinsats i Fagersta i november där flera av föreningens medlemmar var med och drog upp två män som gått genom isen. De två sistnämnda var med den aktuella dagen. Foto: Otilia Bogen/Niklas Hagman

Drog upp män ur isvak – nu uppmärksammas skridskoåkarna från Eskilstuna för räddningsinsatsen

Publicerad

I november omkom en man och en räddades efter att de två gått genom Stora Kedjens is utanför Trummelsberg i Västmanland. Nu uppmärksammas föreningen Eskilstuna långfärdsskridskoåkare för att de lyckades få upp männen ur vaken.

Den 27 november förra året var en grupp från Eskilstunas långfärdsskridskoåkare ute på sjön Stora Kedjen i Fagersta kommun. Isen var tjock och förutsättningarna var goda. Men dagen tog en dramatisk vändning när gruppen skrinnade förbi en vik där de upptäckte två personer som gått igenom isen. Lars Lundin och hans sällskap agerade direkt.

– Ganska snart förstod man att det var fruktansvärt allvarligt och att det inte skulle gå att dra upp dem med rep, säger han.

Fick vård i Västerås

Lars Lundin beslöt sig för att ta sig fram till de nödställda, två män i 80-årsåldern, samtidigt som hans kamrater hade kopplat en säkerhetslina till honom. Han tog ett fast grepp kring den ena av de två männen och efter en stunds kamp kom de båda upp.

Lars Lundin ses här försöka rädda en av männen som fallit i vattnet. Foto: Bo Johansson

Lite senare fick de upp även den andra mannen och de hämtades för vård på Västmanlands sjukhus. En av männen omkom medan den andra klarade sig. Utan Lars Lundin och de andra medlemmarna i Eskilstuna långfärdsskridskoåkare hade olyckan kunnat sluta med två dödsfall.

Uppmärksammas i stadshuset

På torsdagskvällen uppmärksammar Eskilstuna kommun insatsen vid en mottagning i stadshuset.

– Det känns lite märkligt men det är ändå rätt så trevligt att det uppmärksammas, för det var faktiskt en ganska tapper insats av alla, säger Hasse Nyström, som också var med vid den dramatiska räddningsaktionen på Stora Kedjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet