Valparna fångades på bild av viltkameror vid Bie utanför Katrineholm i höstas. DNA-analys av spillning bekräftade att det rörde sig om hybrider mellan varg och hund. Foto: Länsstyrelsen

Skyddsjakt på varghybrider i Sörmland avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på hybrider mellan varg och hund som pågått i Sörmland sedan i höstas avslutas nu. Enligt länsstyrelsen finns det inget som tyder på att någon hybrid finns kvar.

Under skyddsjakten har det fällts åtta individer. Det rör sig om två vuxna vargar samt sex hybrider mellan varg och hund, enligt länsstyrelsen.

Det är tidigare bekräftat att vargtiken som fött hybriderna har varit dräktig med sju foster. Efter att den senaste hybriden fälldes den 20 januari har ett omfattande inventeringsarbete genomförts.

– Vi har gjort bedömningen att samtliga hybrider mellan varg och hund är avlivade. Skyddsjakten kan därmed avslutas, säger Johan Varenius vid länsstyrelsen.

Det var den 24 oktober som beslut om skyddsjakt togs, för att skydda den skandinaviska vargstammen från inblandning av hund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet