Flera av eleverna på Skiftingehus skola tycker att det är viktigt att undervisningen är rolig. Foto: Kristján Sigurjónsson/SVT

Allt fler gymnasiebehöriga elever i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Betygen bland eleverna i Eskilstuna har förbättrats väsentligt jämfört med förra året. Snart är kommunen i kapp riksgenomsnittet när det gäller andelen gymnasiebehöriga elever.

Förra året var 74,56 procent av eleverna i årskurs 9 i Eskilstuna gymnasiebehöriga. I år ligger siffran på 80,57 procent och det kan jämföras med rikssnittet som ligger på 82,5 procent.

Efter förra årets katastrofresultat insåg kommunledningen att det nu måste till ett krafttag för att förbättra resultaten i de kommunala skolorna.

Eskilstuna

Individuella lösningar

– Vi har lagt stort fokus på att varje rektor tillsammans med sin personal behöver utveckla sina utvecklingsinsatser. Det kan handla om allt från att jobba med språkutveckling till att stärka matematikundervisningen, mycket handlar om läxläsning och andra aktiviteter. Men det ser väldigt olika ut på skolorna, säger Hans Ringström, skolchef för grundskolan i Eskilstuna kommun.

Skiftingehus skola är en av skolorna som jobbat aktivt med att förbättra elevernas betyg.

– Vi är väldigt nöjda och glada med årets resultat, säger Ingmarie Lindkvist, rektor för Skiftingehus skola.

Avgångsbetygen för skolans elever var inte så munter förra året. Endast 57 procent klarade gymnasiebehörigheten medan det i år var 80 procent som kunde ta sig vidare till högre utbildningar.

– Tittar vi 2-3 år tillbaka låg vi på 50 procent och nu ligger vi på 80 procent. Så vi håller i och håller ut och fortsätter vårt utvecklingsarbete på inslagen väg. Vi förfinar och förbättrar det vi redan har påbörjat. Målet är 100 procent om fem år, säger rektor Ingmarie Lindkvist.

Se hur Skiftingehus skola lyckats vända den negativa betygstrenden i klippet ovan.

Se Skolverkets statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet