Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur tacklar småbarnsmamman Madeleine Samuelsberg värmen? Hör henne berätta i klippet ovan. Foto: SVT/Frida Gunnvald

Småbarnförälderns tips i värmeböljan: ”Mycket frukt och bad”

Uppdaterad
Publicerad

Under kommande dagar väntas högsommarvärme i Sörmland och i stora delar av landet. SMHI har flaggat för de höga temperaturerna och varnar bland annat för att små barn kan fara illa av värmen.

– Ju yngre barnen är desto känsligare är de, säger Diana Bornstein, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken i Sörmland.

I veckan kan temperaturen stiga upp mot 30 grader i länet – vilket kan leda till stora påfrestningar på kroppen för framförallt riskgrupper som äldre och små barn.

– Små barn och äldre svettas inte lika mycket och har svårare att reglera värmen, säger Diana Bornstein.

Hon berättar att det framförallt är viktigt att arbeta förebyggande och att skydda barnen från sol och värme. Bland annat genom att söka värme men även genom att få i dem vätska – även om de inte uttryckt att de är törstiga.

– Får barn välja på lek eller vätska så väljer nog de flesta lek. Och de kan inte heller känna av det på samma sätt, säger Diana Bornstein.

Hur får man i barnen vätska och när är det läge att söka vård? Hör tipsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.