Småföretagaren Tommy Axner är en av många småföretagare i Sörmland som ser en positiv utveckling. Foto: TT / Privat

Småföretagare i Sörmland ser positiv utveckling

Publicerad

Till skillnad från de flesta län i landet ser småföretagarna i Sörmland en positiv sysselsättningstillväxt. Det visar en ny undersökning som presenterades på torsdagen.

– Det bromsades upp under inledningen av pandemin men nu tas det igen, säger företagaren Tommy Axner i Flen.

Trots en avmattning de senaste tre åren har Sörmlands läns småföretag landets näst högsta konjunktur, visar årets småföretagsbarometer.

Åtta av tio småföretag i länet ser goda möjligheter att växa och som endast ett av sex län i hela landet är det en positiv, om än liten, tillväxt sett till sysselsättning.

Totalt har 14 procent av företagen ökat sin personalstyrka senaste året medan 13 procent minskat den.

”Hade anställt om det fanns folk”

Tommy Axner är involverad i flera småföretag i Flen och driver en isoleringsfirma med 14 anställda. Han delar bilden att det ser ljust ut.

– Ja, absolut. Hade det bara funnits folk att anställa så hade jag gjort det. Just nu har vi tre lärlingar som lär upp sig men det kan man inte ha hur många som helst heller, för det behöver också finnas fullärda som kan hjälpa dem. Så just nu behöver jag hyra in folk.

Han märkte en nedgång i början av pandemin när många företag mer eller mindre lade ner verksamheten tillfälligt, men motreaktionen har varit stark åt andra hållet.

Nu får han hantera andra bekymmer.

– Nu är det svårt att få tag på material och vissa produkter inom exempelvis plåtslageri har blivit 40 procent dyrare sedan årsskiftet. Det är galet, säger Tommy Axner.

Om undersökningen

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och görs på initiativ av Sparbankerna, branschorganisationen Företagarna och Swedbank.

Undersökningen är landsomfattande och cirka 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.