Tobias Spångberg, ordförande Smederna. Foto: SVT

Smedernas ordförande om dagens besked: ”Tufft för oss ekonomiskt”

Uppdaterad
Publicerad
Trots regeringens besked om att tävlingsidrott för vuxna tillåts utan publik så kan inte elitserien i speedway dra igång. Problemet? Klubbarna klarar sig inte utan några publikintäkter.
– Det är klart att det är tufft för oss ekonomiskt, säger Tobias Spångberg, smedernas ordförande.

Vid en presskonferens presenterade regeringen beslutet om att tävlingsidrotten tillåts från den 14 juni – dock är ingen publik är tillåten. Och det ställer till det för Speedwaysverige som inte kan mäta sig med de stora tv-avtalen som till exempel finns inom fotbollen.

– Alla är eniga om att det inte går att köra utan publik. Speedway är inte en tillräckligt stor att vi klarar oss inte enbart på tv-pengar, det är tråkigt men så är det tyvärr, säger Tobias Spångberg.

”Kan driva föreningen på sparlåga”

Enligt Spångberg behöver klubben runt 3000 besökare per match för att ekonomin ska kunna gå runt.

– Det är klart att det är tufft för oss ekonomiskt men det är ingen fara för föreningens överlevnad. Vi har relativt fasta kostnader som gör att vi kan driva föreningen på sparlåga, men det är inte optimalt.

Klubbens förare har prestationsbaserade löner vilket innebär att de i dagsläget inte får någon lön.

– De tycker att det är en besvärlig situation, de förare som ligger under eliten försker hitta tillfälliga jobb. Men elitförarna kör i Polen där sporten är snäppet större, där kan de klara sig på bara tv-pengar, säger han.

Då kan starten bli

Enligt elitklubbarnas samarbetsorganisation, Elitspeedway Sverige (ESS), är den 11 augusti ett möjligt startdatum för när klubbarna kan dra igång igen.

– Det finns lite olika scenarier, det hänger på om vi får ett positivt besked med att ha publik på våra matcher, säger Spångberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet