Smittskyddsläkare: Därför kommer vi inte uppnå flockimmunitet

Publicerad

Förra veckan gick världshälsoorganisationen WHO ut med det hoppfulla beskedet om att pandemin snart kan vara över. Men Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo menar att det inte är ett troligt scenario.

Strax efter att coronapandemin bröt ut 2020 pratades det mycket om flockimmunitet. Då sa man att Stockholm kunde uppnå flockimmunitet redan under juni.

Knappt två år senare är smittspridningen på rekordhöga nivåer och ingen flockimmunitet är uppnådd. Dock har tron på flockimmunitet åter igen börjat segla upp. Något som Sörmlands smittskyddsläkare inte förstår.

Coronaviruset i Sörmland

– När det pratas om flockimmunitet så räknar man med att immuniteten mot omikron och delta tillsammans kommer att räcka mot alla nya virusvarianter. Man har också räknat med att immuniteten finns kvar väldigt länge. Har de rätt så kommer jag inte att gråta men jag har lite svårt att få ihop det, säger Signar Mäkitalo.

Hör smittskyddsläkaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet