Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Hervius Askling, verksamhetschef/smittskyddsläkare i region Sörmland. Foto: region Sörmland / Jessica Gow/TT

Smittskyddsläkaren: ”Risken för spridning till Sverige och Sörmland inte stor just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska coronaviruset har nu spridit sig till fler länder. Och även om vi lever i en global värld där människor kan förflytta sig snabbt med flyg så anser smittskyddsläkare i region Sörmland att man inte ska vara orolig nu. – I Sverige kan vi vara lugna, men det är viktigt med saklig information tidigt, säger Helena Hervius Askling.

Misstänkta fall har upptäckts i både Finland och i Sverige, men ännu finns det inga konstaterade fall av Coronavirus här. I Sverige och i region Sörmland är beredskapen god och att det upptäcks människor med symptom som sedan testas ska ses som ett tecken på att allt fungerar som det ska menar Helena Hervius Askling.

– Det finns människor som har luftvägssymptom som har kommit från de drabbade områdena som har omhändertagits och testats i Sverige. Det händer i vanliga fall också, men nu blir beredskapen en annan förstås. Men vi har inga konstaterade fall i Sverige än och det har inte Finland heller, säger Helena Hervius Askling, verksamhetschef/smittskyddsläkare i region Sörmland.

Hur smittar det nya viruset?

Visa

Mycket tyder på att viruset ursprungligen spridits från djur till människa. Viruset kan spridas mellan människor, men hittills pekar ingenting på att viruset skulle ha förmåga att överföras från människa till människa särskilt effektivt, det verkar med andra ord inte vara särskilt smittsamt. Men ny kunskap om viruset utvecklas hela tiden, mycket är ännu okänt.

källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det nya coronaviruset

Mer i ämnet