Signar Mäkitalo är orolig för att ökningen av covid-smittade i Sörmland ska leda till att allt fler äldre insjuknar. Foto: TT/ SVT

Smittskyddsläkarens uppmaning efter smittökningen: Festa inte – var försiktig

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har antalet bekräftade cornafall ökat i Sörmland. Från två bekräftade nya fall för några veckor sedan till 39 bekräftade nya fall förra veckan.

– Det finns en allt större risk att de äldre blir smittade nu, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Smittskyddsläkaren ser en oroväckande utveckling i Sörmland efter att ha legat på stabilt låga nivåer i antal nya covid-19-fall vecka för vecka. Och inte sedan den 20 juli i somras har sjukhusen rapporterat om att någon avlidit till följd av smittan.

Nu ökar alltså smittspridningen och smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo går ut med en allmän uppmaning till sörmlänningarna.

Coronaviruset i Sörmland

– Det är väldigt viktigt att man nu är försiktig och inte deltar i fester, säger han.

I nuläget vårdas tre patienter för covid-19 på länets sjukhus men ingen av dem får intensivvård och så vill smittskyddsläkaren att det förblir.

– Vi vill till varje pris undvika att de äldre, som kan bli svårt sjuka, blir smittade nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet