Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Sörmland hinner inte ringa upp de som testats positivt för covid-19 i den utsträckning som behövs. Vad blir konsekvenserna och hur ska det lösas? Hör enhetschefen Katarina Bengtås berätta i klippet ovan. Foto: Johan Nilsson/TT/Privat

Smittspårarna i Sörmland räcker inte till – trots fördubbling: ”Högt tryck”

Uppdaterad
Publicerad

Kapaciteten för smittspårningen i Sörmland räcker inte till – trots att regionen under de senaste veckorna mer än fördubblat antalet smittspårare. 

– Det är ett väldigt högt tryck , säger Katarina Bengtås, enhetschef för smittspårningen av covid-19. 

Smittspårarnas uppgift är att ringa upp dem som testats positivt för covid-19 och få en bild av hur smittspridningen ser ut i samhället.

Under vecka 14 rapporterades det in omkring 1 500 nya smittfall i Sörmland, vilket är långt över kapaciteten för vad smittspårningen klarar av i dagsläget. Under de senaste veckorna har regionen mer än fördubblat antalet smittspårare, men med den ökade smittspridningen i Sörmland räcker det inte till. Situationen har lett till att smittspårarna ligger efter med flera dagars arbete.

– Vi hinner inte bli så många fler smittspårare. Smittspridningen ökar ju hela tiden och det är ju inte bara att börja smittspåra, man måste ha en utbildning, säger Katarina Bengtås.

Vad blir konsekvenserna av att smittspårarna inte hinner med och vad ska regionen göra åt problemet? Hör svaren i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet