Förra veckan minskade smittspridningen i Sörmland för andra veckan i rad. Hör smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo förklara varför han trots det är fortsatt orolig. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Smittspridningen i Sörmland minskar – men inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sörmlänningar med konstaterad covidsmitta fortsätter att minska, men länets smittskyddsläkare vill fortfarande se betydligt lägre siffror.

Förra veckan testade 1 077 personer positivt för covid-19, visar Region Sörmland preliminära siffror. Det är en minskning med 200 personer jämfört med veckan innan då antalet smittade började minska för första gången efter flera veckors uppgång.

– Förhoppningsvis vistas folk utomhus så man smittar varandra mindre, men det är osäkert då vi har ett mer smittsamt virus och jag upplever att inte tillräckligt många följer rekommendationer för att minska smittspridningen, säger Signar Mäkitalo, Region Sörmlands smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Sörmland

”Vi är som mest smittsamma när vi är ganska friska”

Signar Mäkitalo har börjat titta närmare på den höga smittspridningen. Han konstaterar bland annat att ansiktsmask spelar en stor roll på platser där man inte kan hålla två meters avstånd.

– Vi smittar mest första dagen och kanske strax innan vi blir sjuka. Och vi ser att man till stor del blir smittad på arbetsplatser. Eller på en fest, middag eller gym. Då förstår man mer min rekommendation av att använda munskydd, säger Signar Mäkitalo.

Antal nya fall kommun för kommun vecka 16 (vecka 15 inom parentes)

Eskilstuna: 270 (306)

Strängnäs: 165 (191)

Katrineholm: 130 (134)

Flen: 38 (68)

Vingåker: 22 (29)

Nyköping: 265 (350)

Oxelösund: 50 (73)

Trosa: 55 (40)

Gnesta: 18 (39)

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet