Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har att säga om varför de lokala rekommendationerna förlängs. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om den minskade spridningen: ”Inte tillräckligt”

Publicerad

Antalet coronafall fortsätter att minska i Sörmland men trots det förlängs de lokala rekommendationerna eftersom att smittspridningen är fortsatt hög.

– Det är bra, men inte tillräckligt bra, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Antalet coronafall minskar i sex av länets nio kommuner. I Vingåker, Trosa och Gnesta ökar dock smittan. Under förra veckan var det 896 nya covidfall i länet, en minskning med 110 fall jämfört med veckan innan.

Men smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo anser att smittspridningen fortfarande är för hög och idag meddelade han att de lokala rekommendationerna förlängs ytterligare till och med den 31 maj.

– Jag förstår att folk har en längtan till lättare restriktioner men det går inte just nu på grund av smittspridningen, säger han.

”Första juni för tidigt”

Under onsdagen gav även statsministern vid en presskonferens beskedet att lättnader av vissa restriktioner väntas införas den första juni. Ett datum som Signar Mäkitalo tycker är alldeles för tidigt.

– Det finns en risk att folk kommer att uppfatta det som en signal att umgås och får vi då en snabb smittspridning igen kan juli bli en besvärlig månad, säger han.

Nationella rekommendationer

Han vill även se att det införs nationella rekommendationer istället för de regionala rekommendationer som finns idag.

– Det borde vara likadana rekommendationer i så många regioner som möjligt. Det blir väldigt förvirrande att det är olika, säger Mäkitalo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet