• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Mannen hade både bagaget och baksätet fyllt med alkohol. Därtill hade han även ett släp fyllt upp till bredden. Foto: Polisens förundersökning

Smugglade in 500 liter öl: ”Festade en hel del”

En Eskilstunabo döms i tingsrätten för smuggling efter att han fört in över 500 liter öl, knappt 16 liter sprit och 39 liter vin i landet. Den dömde mannen förnekar brott och menar att han alkoholen var tänkt till jul- och nyårsfirande.

Det var i december 2014 som Eskilstunabon åkte till Tyskland för att köpa på sig alkohol. När bussen kom tillbaka till Sverige lastade han om den stora mängden alkohol till sin bil och släpvagn. Senare under färden stoppades han av polis, misstänkt för en trafikförseelse.

Totalt 132 plattor

Men man fattade snart misstankar om smuggling då mannen tidigare förekommit i registret för liknande brott. Mannen hade totalt 132 ölplattor i bilen, men hälften av alkoholen kan enligt domen ha förts in i landet av en kompis till honom.

En person som fyllt 20 år får fritt föra in alkohol i Sverige från ett annat EU-land. Så länge man kan styrka att den är avsedd att förtäras av personen själv eller dennes familj. Införseln får alltså inte vara av kommersiell karaktär.

Efterhandskonstruktion enligt tingsrätten

Eskilstunabon hävdar att han festade mycket vid den här tiden och att han skulle ha alkoholen till jul- och nyårsfestligheter då han ville kunna bjuda.

Tingsrätten bedömer dock att Eskilstunabons historia är en efterhandskonstruktion och han döms därför för smuggling till 40 dagsböter på 200 kronor, alltså totalt 8.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer