Magnus Johansson som är ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland berättar om hur det ska gå till när ungdomar födda 2005 och tidigare ska få sin första dos. Foto: TT/Region Sörmland

Snart ska 16- och 17-åringar kunna vaccinera sig i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Med start i mitten augusti kommer 16–17-åringar i Sörmland att kunna vaccinera sig. Det säger sjukvårdsledaren Magnus Johansson.

– Det kommer att ske ett successivt påsläpp men det kommer att se olika ut i olika kommuner beroende på tillgången till vaccin.

I juni beslutades att även ungdomar som är under 18 år skulle erbjudas vaccin i Sverige. I nuläget rör det dem som är födda 2005 och tidigare.

Nu har Folkhälsomyndigheten konstaterat att vaccineringen ska kunna påbörjas med start måndagen den 9 augusti eftersom man bedömer att regionerna då bör ha kommit tillräckligt långt med att vaccinera befolkningen över 18 år.

Coronaviruset i Sörmland

I Sörmland kan man inte säga säkert att det är just den veckan man kommer i gång med 16–17-vaccineringen. Det beror på hur man ligger till med övrig vaccinering samt tillgången på vaccin.

För att få vaccinera sig om man är under 18 år krävs samtycke från vårdnadshavare. I klippet berättar sjukvårdsledaren Magnus Johansson mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet