Stora delar av Eskilstuna kan komma att undantas från ebo-lagen. Foto: Frida Johansson

Socialchefen om nedläggningspaketet i Eskilstuna: ”Behövligt”

Publicerad

Socialnämnden i Eskilstuna går mot ett prognostiserat underskott på 91 miljoner det här året och på onsdagens sammanträde i socialnämnden ligger ett förslag om att lägga ner flera verksamheter – bland annat ett HVB-hem som öppnade förra vintern.

– Vi behöver föreslå åtgärder för att klara budget, säger Elisabeth Kántor, socialchef i Eskilstuna.

För att spara pengar finns ett förslag med flera nedskärnignar.

Bland dessa finns nedläggning av ett stödboende och två boenden för vuxna med missbruksproblematik samt ett HVB-hem med åtta platser som riktar sig till 14–18-åringar.

Boendet öppnade i december 2019 och kommunen såg en möjlighet att köpa färre platser från externa vårdgivare.

– Vi har under en längre period märkt att kvaliteten avtar. Vi får inte levererat det som vi kommer överens om och vi tror att det här kommer att bli mycket bättre på hemmaplan, sade dåvarande socialchefen Mehmed Hasanbegovic till P4 Sörmland inför öppnandet.

Men nu föreslås HVB-hemmet att stängas på grund av bristande beläggning.

I klippet hör du den nya socialchefen Elisabeth Kántor om förslaget som socialnämnden ska ta ställning till under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.