Strängnäs kommun har nu anmält sig själva efter att känsliga personuppgifter spridits till obehöriga. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strängnäs kommun spred känsliga uppgifter om socialsekreterare

Publicerad

Strängnäs kommun anmäler sig själva till Datainspektionen efter att namn och personnummer på två anställda och en av de anställdas barn läckt ut till invånare som ansökt om ekonomiskt bistånd.

– Det är alltid allvarligt när något sådant sker, säger Patrik Nilsson, tillförordnad verksamhetschef på socialkontoret.

Sedan i april i år har en robot skött hanteringen av e-ansökningar för ekonomiskt bistånd i Strängnäs kommun.

Det är via e-tjänsten som namn och personuppgifter tillhörande två av kommunens socialsekreterare tillsammans med en av socialsekreterarnas barn har spridits. Läckan är en konsekvens av att kommunen gick över till ett elektroniskt ansökningssystem 15 april i år.

2 400 ansökningar

Anställda skrev då in personuppgifter i samband med testkörningen av systemet och det är först nu man upptäckt felet. Alla som begärt kvittens på sina ansökningar om ekonomiskt bistånd via internet har fått en länk som lett till de känsliga uppgifterna.

Totalt har cirka 2 400 ansökningar kommit in sedan dess men i många fall är de gjorda av samma personer och det är omöjligt att veta exakt hur många som tagit del av uppgifterna, enligt Patrik Nilsson.

– Socialsekreterare kan vara i en utsatt situation och det här är tillräckligt allvarligt för att vi ska anmäla oss själva. Jag har pratat med alla inblandade och de känner ingen oro, säger han.

Läckt tidigare

Strängnäs kommun anmälde sig själva tidigare efter en tidigare säkerhetslucka i samma system. Senare avskrev Inspektionen för vård och omsorg och Datainspektionen ärendet.

– Digitalisering är ny mark för oss och vi vill inte mörka något alls. Vi anmäler oss själva så får utomstående aktörer avgöra om vi gjort något fel, säger Patrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.