Rankingen utgår från bland annat läget på arbetsmarknaden och befolkningens sammansättning. Foto: SVT Design

Sörmland rankas lågt i Norden: ”Naturligtvis inte bra”

Publicerad

Sörmland är en av de nordiska regioner med lägst potential, enligt en färsk rapport. Bara två svenska län hamnar längre ner på rankingen.

I rapporten State of the Nordic Region rankas 74 regioner i Norden utifrån bland annat den samlade regionala ekonomin, läget på arbetsmarknaden och befolkningens sammansättning.

På första plats ligger Stockholm har tagit över tronen från Oslo som Nordens mest dynamiska region.

Väger inte in livskvalitet

Sörmlands län ligger på plats 57, bara marginellt bättre än Värmland och Gävleborg.

– Det är ju naturligtvis inte bra. Men Sörmland har historiskt varit en industrität region som påverkats starkt av kulturomvandling och rationaliseringar, säger Bo Wictorin, analytiker på Regionförbundet Sörmland.

Rapporten har tagits fram av forskningsinstitutet Nordregio, som grundats av Nordiska ministerrådet och forskar om regional utveckling. Direktör Kjell Nilsson medger att det finns några aspekter som inte vägs in i rankningen. Dit hör till exempel upplevd livskvalitet i olika regioner.

Storstäder gynnas

– Vi har valt ett ganska renskalat index som bygger på säkra kvantitativa indikatorer. Det är svårare att mäta livskvalitet. Därmed inte sagt att inte spelar roll för människor, säger Kjell Nilsson.

I indexet räknas till exempel befolkningstäthet som en positiv faktor, något som gynnar storstäderna.

Att klädjätten H&M flyttat sitt centrallager från Västberga i Stockholm till Eskilstuna och amerikanska Amazon bygger serverhallar i Katrineholm och Eskilstuna är exempel på etableringar som inte kommer fram i rapporten.

”Viktigt underlätta pendling”

Men även i Stockholmregionen finns utmaningar för framtida utveckling. Det handlar om arbetskraftsbrist och brist på bostäder. Här finns ytterligare en chans för Sörmland, enligt Bo Wictorin.

– Stockholm håller på att växa ut i Sörmland och statistiskt sett räknar vi redan östra länsdelen som en del av Stockholms arbetsmarknad. Just därför är det jätteviktigt att fortsätta underlätta pendling, säger Bo Wictorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.