Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför har Sörmland högst andel rygg- och ledsjuka i landet? Få svar i klippet. Foto: TT/SVT

Sörmland har högst andel rygg- och ledsjuka i Sverige

Publicerad

Hela 31 procent av de långa sjukfallen i Sörmland utgörs av rygg- och ledsjukdomar, vilket är högst i Sverige.
– En anledning kan vara att sömlänningarna har låg utbildningsnivå, säger Maria Vejdal, enhetschef för hälsofrämjande arbete i Region Sörmland.

Den näst vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro, efter psykiska diagnoser, är rygg- och ledsjukdomar samt sjukdomar i mjukvävnader, enligt en rapport från Afa försäkring. Rapporten bygger på ärenden med mer än 90 dagars sjukfrånvaro eller månadsersättning med start 2017 och 2018.

Sörmland har högst andel 

Totalt beror 29 procent av de långa sjukfallen i Sverige på rygg- och ledsjukdomar, och 31 procent av sörmlänningarna som har mer än 90 dagars sjukfrånvaro eller ersättning har det på grund av dessa sjukdomar.

– En anledning kan vara att sörmlänningarna har låg utbildningsnivå och relativt hög psykisk ohälsa. Båda orsakar sjukdomar i rörelseorganen, säger Maria Vejdal, enhetschef för hälsofrämjande arbete i Region Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer