Foto: Hasse Holmberg/TT

Sörmland växte 2018 – men Vingåker och Flen krymper

Publicerad
Folkmängden i Sörmland ökade med 3 454 personer förra året. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Folkmängden i Sverige ökade med 110 000 personer förra året. Ökningen beror dels på att det är fler som föds än som dör, dels på invandring.

Även i Sörmland beror ökningen till stor del av inflyttning. Nästan 10 000 personer flyttade till Sörmland från andra län i Sverige och 3 100 personer från utlandet. Av de nio kommunerna i Sörmland har sju vuxit sett till befolkningen. I Flen och Vingåker har dock antalet invånare minskat under 2018. Störst är minskningen i Flen, där det nu bor 159 personer färre.

Flen tappar mest

Håkan Bergsten, kommundirektör i Flen, säger att han ännu inte gjort någon djupare analys av siffrorna men tror att minskningen bland annat kan bero på bostadsbristen. 

– Det är olyckligt men kanske inte helt oväntat. Vi har fått signaler om att människor valt att flytta för att de inte lyckats hitta bostad, säger Håkan Bergsten. 

Han betonar att det är många faktorer som samverkar och att kommunen ska analysera siffrorna djupare för att se vad som ligger bakom.

Trosa och Strängnäs växer mest

Trosa och Strängnäs är det många som vill bo i. I Strängnäs kommun växte befolkningen med 716 personer, ett betydligt större kliv jämfört med 2017 då invånarna blev 436 fler.

– Spontant är det väldigt positivt med en stark tillväxt. Det är ett bevis på att det här är en attraktiv plats. Sen är det säkert en följd av att marknaden ser stark infrastruktur i Strängnäs, med nytt resecentrum och dubbelspår, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han tror att Strängnäs kommer att fortsätta växa, men i lite lugnare takt. 

– Vår prognos är att tillväxten dämpas igen, men att ökningen fortfarande blir större jämfört med hur det har sett ut tidigare. Det finns inget självändamål i att växa för fort. Men vi planerar för förskolor och skolor så vi har god planberedskap, säger han.

Så mycket växte kommunerna

Visa

Trosa: +393 personer jämfört med 2018

Strängnäs: +716

Gnesta: +218

Eskilstuna: +1 215

Katrineholm: +417

Nyköping: +544

Oxelösund: +54

Vingåker: -44

Flen: -159

Källa: Statistiska centralbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland

Mer i ämnet