Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur var det att vänta på kontrollräkningen? Hör Linus Lakso (MP) berätta. Foto: Fanny Asplund/SVT

Lakso (MP) om intensiva slutspurten: ”Det blev fruktansvärt spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en jämn match mellan miljöpartisterna Linus Lakso från Eskilstuna och Emma Hult från Jönköping står det klart att det blir Lakso som kommer in i riksdagen för Sörmlands räkning. Han knep riksdagsplatsen med 32 fler röster.

Det preliminära valresultat visade att Miljöpartiet i både Sörmland och Jönköpings län fått lika många röster. Efter kontrollräkningen stod det på fredagskvällen klart att valreslutatet blev till Sörmlands fördel.

Är vänner

Det betyder att Linus Lakso (MP) blir riksdagsledamot och Emma Hult (MP) från Jönköping blir av med sin plats.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

– Vi är goda vänner och jag vet att hon hade varit en jättebra riksdagsledamot. Det bästa, tycker vi båda, hade varit om Miljöpartiet hade fått ännu fler röster så vi båda hade fått möjlighet att sitta i riksdagen, säger Linus Lakso (MP).

”Hade en positiv känsla”

Även vid valet 2018 toppade Linus Lakso partiets valsedlar i Sörmland och hamnade utanför riksdagen med endast några hundra rösters marginal. Nu har drömmen om en plats i riksdagen gått i uppfyllelse.

– Jag hade faktiskt en positiv känsla i magen. Jag vet inte varför, men det kändes ändå som att det borde kunna gå vägen den här gången. 

I riksdagen hoppas Linus Lakso att han ska få ta sig an energi- och klimatfrågor.

I klippet hör du honom berätta hur det var att vänta på resultatet efter kontrollräkningen av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet