Åsa Kratz (S) anser att de statliga anslagen för Sveriges länsmuseer inte höjts tillräckligt mycket. Foto: Erik Unnerdal

Sörmlands museums kritik mot staten: ”Riskerar urholka verksamheten”

Publicerad

Sörmlands museum är nu ett av 21 länsmuseer runt om i landet som riktar kritik mot staten för att under tio år ha underfinansierats.

– Vill man skapa en mötesplats där man kan diskutera dåtid, nutid och framtid på ett bra sätt och bedriva en seriös verksamhet så är det klart att det hänger ihop med pengarna, säger Åsa Kratz (S), ordförande för Sörmlands museum

I en debattartikel i Metro kräver nu 21 länsmuseer mer pengar och är kritiska mot staten. Museerna menar att de underfinansierats under en tioårsperiod vilket lett till uppsägningar av personal.

– Om utvecklingen fortsätter där man från statligt håll årligen räknar upp anslagen lågt så kommer det att urholka verksamheten och vi kommer att få mindre kompetent personal på plats, säger Åsa Kratz.

Kan man inte bedriva samarbeten för att dra in mer pengar?

– Det görs ofantligt många samarbeten redan. Det finns inga länsmuseer i dag som kan sitta på sin kammare och inte bedriva verksamheter tillsammans med andra.

Även med kommersiella aktörer?

– Absolut, i vissa fall gör man det. Men vi har ingen sådan stor verksamhet i dag. Kommersiella aktörer kan också komma och gå. Om staten vill ha en kulturpolitik som ska gälla för hela landet, som deras mål lyder, får de ta ansvar för museiverksamheten såväl som för annan kulturverksamhet, säger Åsa Kratz.

Debattartikeln i sin helhet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.