Hjärtvården i Sörmland har rankats högt i många år, så även i den senaste mätningen. Foto: TT

Sörmländsk hjärtsjukvård får toppbetyg

Publicerad

Hjärtsjukvården i Sörmland rankas återigen som en av de bästa i landet enligt Swedeheart som är det nationella registret för hjärtsjukvård.

I Swedehearts årsrapport rankas både Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett bland de tio bästa sjukhusen vad gäller hjärtvård i landet.

Det är totalt 72 sjukhus som har ingått i mätningen. Sörmland har i flera år legat högt på listorna.

– Hjärtinfarktsvården i Sverige är i absolut världsklass och att vi då tillhör toppen på den listan är så klart otroligt glädjande, säger Stefan Pettersson, överläkare på Mälarsjukhusets medicinklinik och sektionsansvarig på hjärtavdelningen, i ett pressmeddelande.

De sjukhus som toppar listan är Falun och Sollefteå.

Om Swedeheart:

Swedehearts register omfattar den akuta hjärtinfarktsvården, sekundärprevention efter hjärtinfarkt, planerade kateterburna kranskärlsingrepp, klaffbyten och öppen hjärtkirurgi inklusive hjärttransplantationer.

Syftet med registret är att stödja de svenska sjukhusen i deras strävan mot evidensbaserade, jämlika behandlingar och ge återkoppling.

Källa: Swedeheart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.