Hackergruppen hängde ut Sörmländska idrottare. Foto: Gustav Sjöholm

Sörmländska idrottare utpekade av ryska hackare

Publicerad

Riksidrottsförbundet (RF) har blivit utsatt för ett dataintrång av den ryska hackergruppen Fancy Bear. Flera sörmländska idrottare finns med på den lista med känsliga uppgifter som nu sprids på nätet.

Det var i förra veckan som Riksidrottsförbundet gick ut med att en rysk hackergrupp gjort ett olagligt intrång i förbundets IT-system. Hackergruppen, som kallas Fancy Bear, har lagt upp information med koppling till Svensk Antidopings arbete på sin sajt.

Listor på idrottare som tar mediciner

Det handlar främst om mejlkonversationer, men också om listor över svenska idrottare som på grund av hälsoskäl har dispens att använda medicin mot bland annat astma och diabetes.

Sex idrottare från Sörmland hängs nu ut av hackergruppen med diagnos och fullständiga personnummer. Det visar SVT Nyheter Sörmlands genomgång av listan som ligger ute på nätet.

”Inget att dölja”

Kanotisten Anton Andersson tävlar för Nyköpings kanotklubb och är en av de idrottare som finns med på listan.

– Det känns inte bra så klart men jag har inget att dölja.  Dessutom tar jag inte astmamedicin längre men gjorde när jag var yngre. Men helt normala doser, säger Anton Andersson.

Polisanmälan gjord

Riksidrottsförbundet har polisanmält intrånget och även gjort en anmälan till Datainspektionen.

– Det här är ett allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskreditera Svensk Antidoping. Det allvarligaste med detta intrång är att personliga uppgifter som för de aktiva kan vara känsliga sprids av hackers, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.