Anneli Bengtsson (S), kommunalråd i Vingåkers kommun. Foto: Region Sörmland/TT

100 miljoner i statsbidrag till sörmländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunernas generella statsbidrag kommer att höjas med 3,5 miljarder nästa år och vissa kommuner kommer att få särskilt tillskott för att ha tagit emot många nyanlända. Däribland Vingåker, Flen och Oxelösund.

– Det är välkommet, säger Anneli Bengtsson (S), Vingåkers kommunalråd.

Under tisdagen presenterade regeringen sin budget för 2020, där det framkom att de generella statsbidragen till kommunerna höjs med 3,5 miljarder. 100 miljoner kommer att tilldelas kommunerna i Sörmland.

Tillskott för att ha tagit emot nyanlända

Ett tillfälligt stöd kommer även att avsättas till de kommuner som under de senaste åren har tagit emot ett stort antal nyanlända i förhållande till sin befolkning. Tre kommuner i Sörmland får ta del av detta – Flen får 2,4 miljoner, Oxelösund får 1,5 miljoner och Vingåker 1,1 miljoner.

– Vi har en stor utmaning i kommunen och alla tillskott är välkomna, säger Anneli Bengtsson (S), kommunalråd i Vingåkers kommun.

Långt från arbetsmarknaden

Hon berättar att tillskottet antingen kommer att användas till arbetsmarknadsåtgärder eller för att täcka underskottet i försörjningsstödet.

– Vi har inte haft problem med själva mottagandet för det har kommunen en lång historia av, men det är efter etableringen som det blir svårt,. Många nysvenskar står långt ifrån arbetsmarknaden och vårt försörjningsstöd skjuter i höjden, säger hon.

Regeringen kommer även att skjuta till 410 miljoner till 32 kommuner för att minska segregationen. I Sörmland får Eskilstuna 11,3 miljoner, Nyköping nio miljoner och Katrineholm åtta miljoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.