Foto: TT

Nytt sörmländskt vargrevir möjligt: ”Väldigt många observationer”

Uppdaterad
Publicerad

En ung vargtik rev en dovhjort nära Bie i Katrineholms kommun. Nu tror Jägareförbundet på vargföryngring i länet under våren.

Länsstyrelsen kan utifrån spillning som hittades i närheten av den rivna dovhjorten konstatera att det rörde sig om just varg. Tiken härstammar från ett revir mellan Örebro och Värmland. Spår efter varg har även säkrats i närheten av Bettna och runt Stigtomta.

Anders Nilsson är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Södermanland.

Varg i Sörmland

– Jag har fått väldigt många samtal om observationer i länet under hösten och vinter. Många fler än tidigare år och det är ju en signal om att antalet vargar som befinner sig tillfälligt eller permanent i länet ökar, säger han till SVT Sörmland.

”Inte något sensationellt”

Enligt Johan Varenius, funktionschef på landsbygdsenheten på länsstyrelsen, behöver det här inte betyda att vargar bildat revir i länet.

– Vi har inte tillräckligt mycket information för att gå ut och säga att det är ett revir. Varg förekommer i länet, vi gränsar ju till både Örebro och Västmanland som har många revir. Att det springer vargar igenom vårt län är inte sensationellt på något sätt.

Vargar markerar sitt revir för att hålla främmande vargar borta.

Markerar med urin

– De markerar med urin och spillning i vägkors, utmed vägar och synliga ställen. Vi har inte kunnat dokumentera att det har bildats ett revir, säger Johan Varenius.

Men Anders Nilsson på Jägareförbundet tror att det har bildats ett revir.

– Jag kan ju kosta på mig att spekulera mer än vad länsstyrelsen, som är den förvaltande myndigheten, kan göra. Jag skulle inte bli förvånad om man har ett vargrevir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet