Hotade gasa ihjäl sina studiekamrater – förlorar universitetsplats

Publicerad

I klassens gruppchatt i sociala medier skrev mannen från Sörmland att han skulle gasa ihjäl sina studiekamrater eller såga av deras armar och ben. Nu har högskolans avskiljandenämnd bestämt att han inte får studera mer på någon högskoleutbildning.

Händelserna inträffade i november 2021 och började med att mannen fick tillsägelser av sina klasskamrater för att han uttryckt sig rasistiskt i chatten. Enligt åtalet ska han då ha ilsknat till och skrivit de hotfulla kommentarerna. Flera klasskamrater valde att lämna chatten och några tog så illa vid att de valde att polisanmäla honom.

Dagen efter, när polisen skulle gripa mannen, gjorde han motstånd och hotade att döda även dem. Mannen hävdade själv att han var full och att kommentarerna och hoten var ett skämt, men varken åklagare eller tingsrätt trodde honom.

I januari 2022 dömdes han för olaga hot, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Tingsrätten bedömde att mannen är i behov av rättspsykiatrisk vård.

Stoppas från vidare studier

Mannen har även tidigare dömts för liknande brott och fått tvångsvård.

Efter domen valde Uppsala universitet, där mannen studerade, att vända sig till Högskolans avskiljandenämnd för att stoppa mannen från att återvända till universitetet den dag han anses färdigbehandlad.

Nämnden har nu kommit fram till att han inte är välkommen tillbaka, eftersom det finns en risk att mannen förr eller senare skadar någon av sina studiekamrater. Han stoppas också från att antas till någon annan högskoleutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.