Johan Levin, polismästare i Nyköping, har ansvarat för insatsen i polisregion Öst. Foto: SVT

Sörmlänningar gripna i internationella polisinsatsen ”Trojan Shield”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen skedde polisrazzior runt om i världen i den internationella polisoperationen ”Trojan Shield”. Även i Sörmland skedde gripanden.

Polismyndigheter runt om i världen har deltagit i operationen som kunnat ske efter att amerikanska FBI skapat en krypterad telefontjänst, Anom, och fått kriminella att utnyttja den.

Avlyssningar har kunnat ske i realtid och övervakningen har pågått under 18 månader.

Under måndagen så skedde alltså ett stort antal tillslag runt om i världen – också i Sörmland.

– Insatsen har haft fokus på vålds- och narkotikabrottslighet. Polisen agerar så offensivt som möjligt mot den typen av brottslighet. Vi har agerat både i vår egen polisregion och bistått andra regioner.  Från polisregion Östs sida har vi gjort gripanden i Östergötland, Södermanland och Stockholm. Vi har bland annat gjort tillslag mot personer som bedöms vara ledare för grov brottslighet i polisregion Öst, säger Johan Levin, polismästare i Nyköping, som ansvarat för insatsen i polisregion Öst.

Enligt polisen har tio personer gripits i region Öst. Även husrannsakningar har genomförts i samband med insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.