I slutet av mars var 12 550 personer arbetslösa i Sörmland – en minskning med 830 personer jämfört med mars förra året. Foto: TT

Sörmlänningar har en fortsatt god arbetsmarknad – men nu mattas det av

Publicerad

Under flera år har arbetslösheten i Sörmland sjunkit snabbt, men nu mattas förbättringen av. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

Sedan mars 2018 har arbetslösheten bland både inrikes- och utrikesfödda personer samt långtidsarbetslösa i Sörmland gått ned från 9,8 till 9,1 procent. En klar förbättring, men inte lika stark som det varit under 2017 och 2018.

– Vi börjar se en liten inbromsning där arbetslösheten inte sjunker lika snabbt som den gjort tidigare, men det är fortfarande en bra arbetsmarknad, säger Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Ungdomarna är de mest drabbade

När högkonjunkturen mattas av är ungdomarna i åldrarna 18-24 den gruppen som påverkas mest.

– Går det bra på arbetsmarknaden så går det bra för de unga och går det långsammare i konjunkturen så går det trögare för ungdomarna eftersom de har mindre erfarenhet och utbildning att konkurrera med, säger Jens Lotterberg.

Sörmland kommer att ha fortsatt hög arbetslöshet

Det senaste året har 830 sörmlänningar fått ett arbete. Trots det har Sörmland med sina 9,1 procent fortfarande högre arbetslöshet än rikssnittet som ligger på 6,9 procent. Enligt Arbetsförmedlingen är det något som kommer att prägla löner under en längre tid.

– Sörmland har haft hög arbetslöshet under en längre tid och det beror på olika strukturförändringar som utflyttning av verksamheter och företagsnedläggningar. Det går också långsammare i Sörmland än i storregionerna att ställa om från en industridominerad mot en mer tjänstebaserad arbetsmarknad.

Arbetsmarknaden i Sörmland mars 2019 (i parantes anges motsvarande siffra för mars 2018)

Visa

9,1 procent är inskrivna som arbetslösa (9,8)

11,2 procent av ungdomarna 18-24 år är inskrivna som arbetslösa (11,5)

5 731 personer är öppet arbetslösa (6 406)

6 814 personer deltar i program med aktivitetsstöd (6 968)

673 personer är anmälda som öppet arbetslösa (667)

933 personer har fått arbete (1 104)

134 personer varslades om uppsägning (16)

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer