• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Visa alla (2)

Sörmlänningar ratar Krav-märkta ägg

Publicerad

Allt fler väljer att köpa ägg, samtidigt som försäljningen av krav-märkta ägg i Sörmland och Västmanland sjunkit med 8 procent. Det skriver den ekonomiska föreningen Krav.

Under de två senaste åren har försäljningen av Krav-märkta ägg i Sörmland och Västmanland gått ner med åtta procent. Sett över hela landet har försäljningen minskat med bara två procent. Regionerna Norrbotten och Västerbotten står för den största minskningen på 12 procent.

– Att färre svenskar väljer Krav-märkta ägg får konsekvenser för både hönsen, miljön och de svenska lantbrukare som investerat i anläggningar med hög djurvälfärd, säger Anita Falkenek, vd på Krav, i ett pressmeddelande.

Under förra påsken såldes sammanlagt 50 miljoner ägg i hela landet. Bara 8,5 miljoner av äggen var Krav-märkta.

Detta är Krav

Visa

Krav bildades 1985 som en ekonomisk förening där medlemmar fattar beslut om hur Krav ska drivas.

Bland medlemmarna finns Arla, Scan och Ica, men också intresseföreningar som Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna.

Krav-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

I dag finns cirka 3 800 lantbrukare och 700 förädlingsföretag med en Krav-certifierad produktion, 700 Krav-märkta butiker och 1 200 Krav-godkända restauranger.

Den produkt som bär Krav-märket kontrolleras minst en gång varje år.

Källa: Krav

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer