– Naturligtvis hade vi hoppats på fler aktörer som kunde utföra den här typen av utredningar, säger Magnus Johansson, chef för division medicin i Region Sörmland. Foto: Sandra Kjellström

Sörmlänningar tvingas resa till Falun för sjukutredning

Publicerad

Sjukskrivna i Sörmland kan tvingas resa längre än 25 mil för att få sin rätt till fortsatt sjukpenning prövad. Nu kritiseras Region Sörmland av Försäkringskassan.

Förra året infördes en ny lag där Försäkringskassan har rätt att beställa aktivitetsförmågeutredningar från regionerna. Ärendena riskerar nu att läggas på hög då den enda leverantören finns i Falun.

– Naturligtvis hade vi hoppats på fler aktörer som kunde utföra den här typen av utredningar, säger Magnus Johansson, chef för division medicin i Region Sörmland.

Utförs bara i Falun

Region Sörmland slöt i början av 2018 avtal med sex andra regioner om aktivitetsförmågeutredningar. Men i dag finns bara en leverantör i Falun, vilket gör att personer som behöver utredas i Sörmland kan tvingas resa långt för att få rätten till fortsatt sjukpenning prövad.

Trettio personer i kö

Just nu står drygt 30 personer i utredningskö i Sörmland, ingen av dessa är utan sjukpenning. Försäkringskassan i Sörmland skickar in omkring fem fall som rör arbetsförmågeutredning i veckan.

Falun som för tillfället servar alla regioner har möjlighet att utföra 4-5 utredningar i veckan för Sörmlands räkning. Det finns därför risk att kön växer.

”Försöker hitta en lösning”

– Vi prioriterar detta och försöker hitta en lösning så snabbt som möjligt. Vi tittar på ett samarbete med Region Östergötland och kan förhoppningsvis börja skicka försäkrade dit för utredning redan i oktober, säger Magnus Johansson.

Enligt Försäkringskassan leder en lång kötid till längre sjukskrivningar, vilket kan leda till att det blir svårare för de försäkrade att komma tillbaka till arbetslivet.

– Naturligtvis är det inte bra att människor får vänta eller resa väldigt långt. Här har Region Sörmland inte levt upp till de krav och förväntningar vi ställt på dem, säger Ulrika Björnberg, områdeschef vid Försäkringskassan i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.