Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Signar Mäkitalo säger att man får ett gott skydd ifall man tar båda sprutorna samtidigt. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om säsongsinfluensavaccinet: Går att ta med covidsprutan

Uppdaterad
Publicerad

Går det att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa samtidigt? Svaret är ja. Trots det tror många sörmlänningar som bokat in vaccin mot covid-19 att det krävs en viss tid mellan vaccinen, enligt Region Sörmland.

– Man får god effekt om man tar dem samtidigt, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Det har varit stort intresse bland sörmlänningar att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Trycket att boka vaccionationstid har varit hårt, enligt regionen. För precis en vecka sedan drog vaccineringen igång för äldre över 65 år, gravida efter vecka 16 och personer i andra riskgrupper. Och det har märkts hos regionens telefonbokning.

– I och med att det är många som ringer ökar vi antalet personer som svarar, så nu är det bortåt 20 stycken som svarar i telefon, säger Signar Mäkitalo.

”Stor osäkerhet”

Doktor 24 som är en av de privata aktörerna som erbjuder influensavaccin har tvärtom sett att efterfrågan på vaccination mot säsongsinfluensa varit lägre hos dem än tidigare år.

– Det finns en stor osäkerhet. Vi tycker att det är bra att man prioriterar att få sin tredje dos men båda vaccinen är väldigt viktiga, säger Rolf Gustafsson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor 24.

I klippet ovan berättar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo mer om vaccinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet