SSAB-verket i Oxelösund har över 2.000 anställda. Foto: Marcus Ericsson/TT

SSAB i Oxelösund vill bli fossilfria

Uppdaterad
Publicerad

Koksverket och masugnarna kan försvinna från SSAB i Oxelösund när företaget utreder möjligheterna för en fossilfri produktion.

Idag tas ett beslut som enligt SSAB kommer att påverka industrin kommande decennier. Det hela handlar om ett att antingen investera i kolbaserad eller mer miljövänlig teknik.

– Då båda vägvalen innebär stora investeringsbelopp, och då det är intressant att gå mot icke-kolbaserad tillverkning, så undersöker vi nu möjligheterna att ställa om till en ljusbågsugnsbaserad produktion för jungfruliga järnråvaror och skrot, säger Martin Pei, teknisk direktör för SSAB, i ett pressmeddelande.

Utredning klar nästa år

Jämfört med den järnmalmsbaserade produktionen innebär den ljusbågsugnsbaserade att utsläppen av koldioxid minskar till en tiondel. Väljer man det spåret upphör koksverket och masugnarna och ersätts med ljusbågsugnen som smälter skrot med hjälp av elektricitet.

Till år 2021 hoppas man ha kunnat ställa om energisystemet, om SSAB väljer att gå den vägen. Till år 2026 vill man ha den ljusbågsproducerade produktionen klar. Utredningen om vilken väg man ska välja ska vara färdig under 2018.

Vill trygga tillverkningen i ett århundrade

Jacob Sandberg är plats- och produktionschef i Oxelösund.

– Det är en unik möjlighet för Oxelösund att säkra produktionen i regionen. Vi har en hundraårig stålproduktion på orten och om vi får en omställning till en mer hållbar produktion kanske vi kan trygga tillverkningen det kommande århundradet, säger han i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer