Fossilfritt stål tillverkas på ett järnverk. Foto: Christine Olsson / TT

SSAB ska bli koldioxidfritt om åtta år

Publicerad

Ståltillverkaren SSAB redovisar ett resultat efter finansnetto på 6 859 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med 418 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 27 337 miljoner kronor, jämfört med 16 988 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 5,25 kronor per aktie.

SSAB meddelar också att produktionen ska bli koldioxidfri tidigare än vad bolaget sagt hittills. I Oxelösund ska enligt tidigare planer produktionen göras koldioxidfri med hjälp av el, men nu ska även anläggningarna i Luleå och Brahestad byggas om med elektriska ljusbågsugnar och valsverk, och Borlänge och Tavastehus ska anpassas för den nya produktionen.

”Vi har nu en unik möjlighet i Sverige och Finland. Genom en snabb omställning av industrin kan vi skapa nya fossilfria värdekedjor, bygga långsiktig konkurrenskraft och säkra arbetstillfällen inom nordisk industri för framtiden”, skriver vd Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer