Städare stal guldhalsband från 90-åring: ”Behövde väl pengar just då”

Publicerad

Den 90-åriga kvinnan skulle bort och ville använda guldhalsbandet hon fått av sin mor. Men det låg inte i smyckeskrinet. Nu har en kvinna som brukade städa hemma hos den äldre kvinnan dömts för grov stöld.

– Det var ett infall, har dem dömda kvinna förklarat under rättegången.

Det var i slutet av mars som den 90-åriga kvinnan inte kunde hitta sitt guldhalsband och en en förlovningsring.

Eftersom det redan tidigare försvunnit saker från bostaden i Katrineholms kommun kom hon att misstänka den kvinna som brukade städa hemma hos henne. Tillsammans med sin dotter gjorde kvinna en polisanmälan.

Erkänner stöld

Under utredningen har städaren erkänt att hon stulit halsbandet och sålt det vidare samma dag. Däremot har hon nekat till att ha tagit den försvunna ringen.

Tingsrätten i Nyköping, där ärendet nu avgjorts, menar att det inte går att bevisa att kvinnan även tagit ringen. Däremot är det helt klart att hon stulit halsbandet. Vad gäller eventuella tidigare stölder hemma hos kvinnan, så har polisen lagt ner utredningen kring dessa och det är inget som behandlats i rätten.

”Infall”

Under tingsrättsförhandlingen sa den nu dömda kvinnan att det handlade om ett infall när hon tog halsbandet och att hon ”behövde väl pengar just då”.

Hon sa även sagt att hon ångrar stölden och att liknande saker inte ska hända igen.

Tingsrätten menar att stölden av halsbandet ”varit av särskilt hänsynslös art” eftersom den skedde hemma hos den äldre kvinna som städaren arbetade hos. Därför bedöms stölden som grov.

Den nu dömda kvinnan får villkorlig dom och dagsböter. Hon ska också betala sammanlagt 10 000 kronor till den äldre kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.