• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Stämman beslutade enhälligt att en majoritet av den tidigare styrelsen inte ska få ansvarsfrihet. Därmed kan banken väcka talan mot dem. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Flera tidigare ledamöter i Sörmlands sparbanks styrelse nekas ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Stämman gick på revisorns föreslagna linje. Fem tidigare ledamöter i Sörmlands sparbanks styrelse nekas ansvarsfrihet för den gångna året.

– Tråkigt för banken, men nödvändigt efter det som hänt, säger Ewa Callhammar (L), en av huvudmännen och ordförande på stämman i går.

Turerna har varit många kring Sörmlands sparbank sedan ett internt visselblåsarlarm pekat på att det förekom ekonomiska oegentligheter kring den då avgående vd:n Joacim Lindgren.

En intern utredning skulle senare peka på att den tidigare bank vd:n använt bankens medel för privat konsumtion – och det i stor omfattning.

Turerna i Sörmlands sparbank

Med bara veckor kvar i sin tjänst sparkades han från jobbet. Den tidigare vd:n är nu misstänkt för trolöshet mot huvudmän, men åtalet dröjer.

Parallellt förbereder banken en rättsligt förfarande mot honom. Men turerna stannar inte där. Sedan den nya vd:n, Daniel Eriksson, tillträtt har fyra personer i ledande position fått lämna banken.

Enhälligt beslut

När bankens huvudmän, 37 av totalt 50 personer, träffades i Nyköping i går beslutade stämman enhälligt att fem ledamöter i den förra styrelsen inte får ansvarsfrihet för det gångna året.

– Beslutet togs enhälligt efter revisorns förslag. Det var nödvändigt, säger Ewa Callhammar, ordförande på stämman.

– Dels handlar det om vad som hänt kring den tidigare vd:n, dels de brister som Finansinspektionen funnit i organisation och ledning.

Frågan om ansvarsfrihet är kopplad till möjligheten för banken att kräva ut skadestånd av styrelseledamöterna för ekonomiska skador de kan ha åsamkat banken.

Huruvida styrelsen kommer att väcka talan mot de tidigare ledamöterna återstår att se.

– Styrelsen ska titta på det, det görs automatiskt när sånt här sker, säger Ewa Callhammar.

Fem ledamöter nekas ansvarsfrihet

Beslutet gäller förutom den verkställande direktören Joacim Lindgren, även den tidigare styrelseordföranden Sven-Olov Carlsson, Jan Lewenhaupt, Staffan Jonsson, Dot Gade Kulovuori och Benita Vikström. Stämman beslöt att följa externrevisorns förslag och avslog ansvarsfrihet för dessa ledamöter.

Stämman beslöt i enlighet med externrevisorns rekommendation att bevilja ansvarsfrihet för Birgitta Johansson-Hedberg, Josefin Lindstrand, vice ordförande, David Ekberg, Erik Hägglöv, Bettina Johansson, Magnus Wärulf, Åsa Kullgren och Daniel Eriksson, nuvarande vd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet