Thomas Widenstjerna, statsvetare på Mittuniversitetet i Östersund. Foto: SVT

Statsvetare: ”Alkohol är något man betalar själv”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Widenstjerna, statsvetare vid Mittuniversitetet i Östersund, säger att intern representation för kommunanställda ofta är en känslig fråga.

– Det är väldigt lätt att man får uppfattningen att myndighetspersoner eller personer som är anställda i kommuner festar upp skattemedel. Men riktigt så enkelt är det inte, för det kan också handla om personalvård, säger han.

Han forskar om politiska partier, men har även arbetat mycket med frågor som rör just lokalpolitik.

– Generellt brukar åsikten vara att kommuner överlag ska vara försiktiga med skattebetalarnas medel, säger han.

Kan handla om personalvård

Men det kan se väldigt olika ut hur mycket kommunerna betalar för intern representation för sina anställda. Enligt Thomas Widenstjerna handlar en hel del också om personalvård, som förekommer på vilket företag som helst.

– Det gäller att man är varsam med vad man betraktar som representation och personalvård. Det kan handla om personalfester eller andra sammankomster där personalen ska träffas och diskutera frågor. Det kan även handla om utbildningsinsatser. Så man måste vara försiktig så att man inte klumpar ihop det här till en helhet och bara se det som ett förslösande av skattemedel.

Skillnad på intern och extern representation

Men när det gäller huruvida alkohol bör bekostas av kommunen eller inte är generellt svaret nej, menar han.

– Det brukar anses att alkohol är något som man betalar själv, men det beror lite på omständigheterna. Till exempel vid internationella representationer brukar det anses okej att man har en viss möjlighet att beställa in alkoholhaltiga drycker, men även då med en viss försiktighet, säger Thomas Widenstjerna och menar att det då oftast handlar om extern representation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.