Sedan i vintras har en vänsterextrem grupp genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare i Mälardalen. Foto: Arkivbild

Stenkastare döms för våldsamt upplopp

Publicerad

Tre Eskilstunabor dömdes i dag för inblandning i kravallerna i maj 2012. De har bland annat kastat sten och hotat poliser.

1 maj 2012 hade det numera upplösta Svenskarnas parti en demonstration i Eskilstuna som möttes av motdemonstranter. Tumult utbröt, 70 personer avlägsnades, 7 greps och 4 omhändertogs.

Nekar till upplopp

Tidigare har flera dömts för våldsamt upplopp och på tisdagen dömdes alltså ytterligare tre män. Alla tre är i dag i 25-årsåldern och nekar till att de deltagit i upploppet.

Första maj-kravallerna 2012

Men enligt domen tillhörde männen motdemonstranterna och deltog aktivt i en folkmassa som gått till angrepp mot poliser. En av männen döms även för att ha kastat en sten i huvudet på en polis, en annan för att ha hotat en polis.

Hade knark på sig

Den tredje mannen hade vid upploppet brukat cannabis och hade därtill bland annat kokain på sig, han döms därför även för narkotikabrott. Påföljden för honom blir skyddstillsyn. De två andra döms till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första maj-kravallerna 2012

Mer i ämnet