Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar butiksägare om hur de påverkats av stopp för anonyma kontantkort. Foto: Berit Roald / TT

Stopp för att fylla på anonyma kontantkort – färre kunder i butikerna

Publicerad

För att försvåra för kriminella går det från den första februari inte längre att fylla på kontantkort till mobilen som inte är registrerade. Butiksägare vittnar nu om färre kunder och upprörda känslor.

Flera butiksägare och anställd butikspersonal i Eskilstuna berättar för SVT Nyheter Sörmland att en del kunder är kritiska till lagändringen, och att det är få som numera är intresserade av nya kontantkort.

– De tycker att det är emot friheten, även om de inte har med kriminella eller med olaglig försäljning att göra. De vill inte bli spårade eller avslyssnade i telefonen, säger Sattar Katia, butiksägare.

Krångel med registrering

Enligt butiksägaren Ahmed Sadeq Robeen tar problem med registrering mycket tid i butiken. Dessutom tycker kunder att det är krångligt.

– Många kunder kommer hit och det går dåligt att registrera sig. Ibland går det, ibland går det inte. Kunderna tänker att det inte är bra med det här.

Se klippet ovan för att höra butiksägare berätta om varför lagändringen ändå kan vara positiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.