Godståget som var inblandat i incidenten står kvar på tågstationen i Eskilstuna. Foto: Gabrielle Vähämäki

Tåg var nära att krocka i Eskilstuna – trafiken stoppades

Publicerad

Det var tågstopp mellan Eskilstuna och Strängnäs efter en incident i morgontrafiken under torsdagen. Två tåg var nära att krocka vid stationen i Eskilstuna och händelsen har anmälts till Statens haverikommission.

Vid fem-tiden orsakade händelsen tågstopp mellan Eskilstuna och Strängnäs och flera tåg ställdes in under torsdagen.

– Det är en växel som har gått sönder i Eskilstuna och vi har personal på plats som arbetar med skadorna, sade Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket inledningsvis.

Hamnade fel

Green Cargo bekräftar för SVT att incidenten inträffade när ett av deras godståg ankom till Eskilstuna. Istället för att köra in på bangården hamnade godståget vid lokstallarna.

– Godståget backade och då kom ett persontåg i andra änden som hade grönt ljus och i och med det så låg växeln för vårt backande tåg fel, säger Green Cargos presskommunikatör Fredrik Weiner.

Godståget backade in i växeln som då gick sönder.

– Det har skett någon form av missförstånd mellan föraren och Trafikverkets tågklarerare och vi vet inte riktigt vad det är som har hänt, säger Fredrik Weiner.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Växeln har legat fel”, hör Green Cargos presskommunikatör Fredrik Weiner förklara vad som hänt. Foto: Green cargo / Gabrielle Vähämäki

Utreds av Haverikommissionen

Enligt en anmälan till Statens haverikommission stannade tågen 20 meter från varandra. Incidenten är klassad som tillbud till kollision och ska nu utredas.

I SJ-tåget färdades två anställda som skulle påbörja sin arbetsdag.

Prognosen var att trafiken skulle återupptas först klockan 04 på fredagsmorgonen och ersättningsbussar sattes in i båda riktningar. Men under torsdagseftermiddagen började tågen åter att rulla.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Statens haverikommission redan har inlett en utredning av händelsen. Statens haverikommission samlar i det här skedet in fakta för att fatta ett beslut om de ska inleda en utredning.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:

Visa

Eskilstuna, Arboga, Flemingsberg, Huddinge, Kungsör, Läggesta, Nykvarn, Strängnäs, Stockholms södra, Södertälje S, Årstaberg, Älvsjö, Stockholm C

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer