Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försvarsövningen sker i samarbete med landets kommunder och länsstyrelser. Strömavbrott och störningar i digitala system är exempel på samhällskritiska sårbarheter som Sörmland tidigare tvingats hantera. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu övas för väpnat angrepp i länet – ska öka motståndskraften

Uppdaterad
Publicerad
Den största totalförsvarsövningen i Sverige sedan mitten av 1980-talet pågår just nu. Förutom försvarsmakten deltar bland annat samtliga kommuner i landet liksom länsstyrelserna.
– Vi ska skapa förutsättningar för alla medborgare i länet att ha motståndskraft för det som händer, säger Thorbjörn Ohlsson, övningsledare för Sörmland vid Länsstyrelsen Sörmland.

Syftet med totalförsvarsövningen som pågår under 2020 är att stärka Sveriges motståndskraft på grund av det försämrade omvärldsläget med ökade militära aktiviteter i närområdet samt attacker mot nät- och webbplatser. 

Länsstyrelsen är den högsta civila totalförsvarsmyndigheten inom länet. Och vid ett väpnat angrepp är länsstyrelsens roll att samordna arbetet och att stödja kommuner och regioner i deras arbete med civilt försvar. 

Sårbart vid väpnat angrepp

Det finns en del utmaningar för Sörmland. Några sårbarheter och problem som märkts av under de senaste åren är till exempel strömavbrottet på Nyköpings lasarett och materialkrisen på sjukhusen, och då skedde allt under fredliga förhållanden.  

Thorbjörn Ohlsson, lokal övningsledare för Sörmland.

– Den sårbarheten ökar markant om vi får ett väpnat angrepp, säger Thorbjörn Ohlsson, lokal övningsledare för Sörmland, vid länsstyrelsen i Sörmland.

Hör övningsledaren Thorbjörn Ohlsson i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer