Stor grupp heilade utanför boende

Uppdaterad
Publicerad

En stor grupp främlingsfientliga personer samlades utanför ett asylboende i Strängnäs under tisdagskvällen. De satte upp en banderoll med slagord om massinvandring.

– De sieg-heilade innan de försvann iväg, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisen i Sörmland.

Det var vid 19.30-tiden som polisen fick flera samtal om ett tjugotal bilar som hade samlats utanför ett asylboende i Strängnäs.

asylhot i sörmland

– Det var rena vit makt-fasoner. De skanderade och satte upp en banderoll utanför boendet, säger Roland Lindkvist vid polisen i Sörmland.

Försvann innan polisen hann dit

Polisen kallades till platsen. Men gruppen hade försvunnit från platsen innan den första patrullen var där.

– Personalen fick alla boende att gå in innan de hann hetsa upp sig allt för mycket själva. Så det blev inte så mycket konfrontation, säger Lindkvist.

”Har tillsyn hela tiden”

Han kan inte säga om det finns någon särskild hotbild mot asylboendet – med anledning av det inträffade.

– Det är för tidigt att säga. Men vi har tillsyn på alla våra boenden hela tiden. Så har vi haft det i ett par månaders tid med anledning av det som har inträffat den senaste tiden.

Polisen beslagtog banderollen och en anmälan om hets mot folkgrupp kommer att upprättas. På onsdagsmorgonen fanns ännu ingen misstänkt gripen för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

asylhot i sörmland

Mer i ämnet