Kvartersupprustning ska öka tryggheten

Publicerad

Området runt Oddergatan och Rönngatan i Katrineholm har efter fyra års utomhusrenovering blivit rejält upprustat, förhoppningen är att det ska innebära en bättre och tryggare boendemiljö.

Två fastighetsbolag i Katrineholm har tillsammans fått dryga 6 miljoner kronor i bidrag av Boverket för att förbättra utomhusmiljön i utvalda kvarter där det funnits upprustningsbehov.

”Hoppas boende ska känna stolthet”

– Vi hoppas att de boende här ska känna en stolthet över sitt område och att det blir en plats där man gärna vill umgås, säger Susanne Skruf, ordförande Hyreshuset Katrineholm.

Totalt har upprustningen på Oddergatan och Rönngatan kostat 34 miljoner kronor och pengarna har bland annat gått till en förbättringar av innergårdar, nya grill- och lekplatser, belysning och till att få bort skymmande buskplanteringar för att skapa ökad trygghetskänsla.

Satsningen har kostat 34 miljoner

– Vi har fått fyra miljoner kronor i bidrag från Boverket och själva skjutit till 30 miljoner, säger Fredrik Ydevall, marknadschef på Hyreshuset i Katrineholm.

Utomhusrenoveringen ska enligt fastighetsbolaget inte innebära någon hyreshöjning för de boende.

– Tanken med hela satsningen och bidraget är att de boende ska kunna ha råd att bo kvar.

Boverket delade ut 1 miljard

Mellan 2016 och 2018 delade Boverket på begäran av regeringen ut drygt 1 miljard kronor i ekonomiskt stöd för bättre utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden runtom i landet. Syftet var att förbättra och optimera utomhusmiljöer i annars nedprioiterade områden.

Så blev innergården efter upprustningen – se klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer