Under andra kvartalet i år var det nästan 5 700 sörmlänningar som fick a-kassa. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stor ökning av personer med a-kassa i Sörmland

Publicerad

Under andra kvartalet ökade antalet personer som fick a-kassa i Sverige med 40 procent jämfört med samma period förra året. I Oxelösund ökade antalet med 123 procent, vilket är den största förändringen i landet.

Siffrorna, som kommer från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, visar att nästan 5 700 sörmlänningar fick a-kassa under andra kvartalet i år. Det är en ökning med nästan 50 procent jämfört med i fjol. 

Antalet har ökat i samtliga kommuner i Sörmland. Efter Oxelösund hade Nyköping störst förändring med en ökning på 83 procent. I Vingåker ökade antalet med 48 procent och i Eskilstuna med 43 procent.

Historisk ökning

Totalt var det 179 000 personer i Sverige som fick a-kassa under andra kvartalet i år. 

– Det är den största procentuella ökningen som vi någonsin har haft mellan två kvartal, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF, till Nyhetsbyrån Siren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.