Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera poliser skadade – misstänkt tände eld på lägenhet Foto: Polisen

Flera poliser skadade – misstänkt tände eld på lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hotade att skada sig själv och en anhörig i Flen på lördagskvällen. Då inledde polisen en stor polisinsats – som slutade med att mannen tände eld på lägenheten strax före midnatt. Sex poliser vårdades under natten efter att ha andats in brandrök.
– Det var en fullt utvecklad brand inne i lägenheten, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Larmet kom till polisen vid 19-tiden på lördagskvällen. Mannen hade då skadat sig själv med ett vasst tillhygge och hotat att skada en anhörig, enligt polisen. Efter att den anhörige hade lämnat platsen barrikaderade mannen sig i lägenheten och polisen inledde en stor insats för att få ut mannen.

Insatsstyrkan fick hjälp av räddningstjänsten

Enligt polisen deltog flera polispatruller samt den regionala insatsstyrkan och förhandlare. Polisen förhandlade med mannen hela kvällen utan att lyckas få honom att lämna lägenheten. Och strax innan midnatt, vid 23.40-tiden, tog allting en dramatisk vändning. Mannen, som fortfarande var inne i lägenheten, tände då eld på den och både lägenheten och trapphuset rökfylldes snabbt.

Polisen skriver på sin hemsida att de inte hade utrustning för att gå in och gripa mannen i den då rökfyllda lägenheten. Samtidigt valde de, av säkerhetsskäl, att inte låta räddningstjänsten rökdykare gå in då mannen bedömdes som potentiellt farlig. I stället tog sig insatsstyrkan upp till lägenhetsfönstret med hjälp av räddningstjänstens stegbil. Från stegbilen kunde de sedan få ut mannen ur lägenheten.

– Det slutade med att vi fick använda stegbil för att få ut den här mannen ur lägenheten. Det var inte så att han frivilligt lämnade fönstret som han befann sig i, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Poliser vårdades på platsen

Sex poliser vårdades med syrgas på platsen efter att ha andats in brandrök, men ingen av dem skadades allvarligt efter räddningsaktionen enligt polisen. Ingen av poliserna behövde uppsöka sjukhus för vård.

Mannen greps misstänkt för mordbrand. Under söndagseftermiddagen vårdades han fortfarande på sjukhus, men enligt polisen rör det sig inte om några livshotande skador. Under eftermiddagen har mannen förhörts och anhållits av åklagare. Förutom mordbrand misstänks han även för försök till grov misshandel och våldsamt motstånd.

– Jag är stolt över kollegorna på plats som med fara för egen hälsa gjorde allt de kunde för att kunna undsätta den här personen, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer