Trosa har inte skött vården av barn som placerats på HVB-hem på ett tillräckligt sätt, menar IVO.

Stora brister i hur Trosa hanterar vården av utsatta barn

Publicerad

Trosa kommun får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Anledningen är att kommunen inte skött sitt ansvar när det gäller barn som placerats på HVB-hem.

Enligt myndigheten har kommunen inte följt upp hur det gått för barn som placerats i HVB-hem.

Ivo har tittat på tio fall med barn som placerats på HVB-hem, i sex av dessa har Trosa inte gjort tillräckliga uppföljningar.

Trosa har nu till den 15 december på sig att redovisa åtgärder.

Trosas socialchef Graham Owen säger till SVT att bristerna berodde på det ansträngda läget som uppstod i kommunen i och med flytkingkrisen.

– Det var en period 2015 och 2016 som vi tog emot över 30 ensamkommande barn, precis som hos alla andra socialtjänster så var det svårt. Vi hade inte de rätta förutsättningarna, säger han.

Vad gör ni annorlunda nu?

– För det första så har vi mer personal på plats. Vi har ökad arbetsledning och ökat metodstöd. Det har också blivit mycket lättare när inflödet är mindre än under 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer