Foto: TT

Stora störningar i tågtrafiken – flera linjer påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Ett växelfel och en nedriven kontaktledning på Västra stambanan i Flen skapar stora störningar i tågtrafiken. Flera avgångar påverkas och inställda avgångar har förekommit under söndagen. Prognosen är att tågtrafiken ska gå som normalt klockan 02.

Resenärer drabbas ännu under söndagskvällen av de stora problem som drabbat tågtrafiken under dagen. En nedriven kontaktledning i Flen har åtgärdats men man jobbar ännu med ett växelfel i området.

– Vi har fortfarande förseningar på gott och väl en timme på tåg norrut, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket, till SVT Nyheter Sörmland vid 19-tiden.

Norrgående tåg leds om under kvällen via alternativa resvägar, vilket innebär längre restider. Södergående tåg går enligt ordinarie färdväg, men måste köra långsammare förbi Flen.

– Det förekommer också följdförseningar, säger Lindahl.

Dubbla fel

Stoppet orsakas av tekniska problem som började redan på söndagsmorgonen. Först rev ett tåg upp hela växeln på Västra stambanan i området, vilket begränsade trafiken till ett av två spår. Sedan, vid 13-tiden, revs en kontaktledning ned på det andra spåret.

– Det här är en knutpunkt för tågtrafiken i södra Sverige, så det är ytterst olyckligt att vi har drabbats av två så stora fel, sa Sofia Lindahl, till TT tidigare under dagen.

Trafikverket: Reparatörer arbetar febrilt

Även regionala tåg som trafikerar sträckan Linköping/Eskilstuna–Sala påverkas.

Trafikverket uppmanar resenärer att vända sig till det tågbolag de reser med för information om sina resor. Felet med kontaktledningen har åtgärdats. Man jobbar vidare med växelfelet under kvällen och prognosen är att trafiken kan återupptas i full kraft först vid klockan 02 under natten mot måndag.

– Reparatörer är på platsen och arbetar febrilt för att få ordning, säger Sofia Lindahl.

Här är linjerna som berörs

Linjer som påverkas är fjärr- och regionaltåg på sträckorna Stockholm C–Norrköping–Malmö/Köpenhamn, Stockholm C– Hallsberg-Göteborg/Karlstad/Oslo samt Linköping/Eskilstuna – Sala med förseningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.