Foto: Claudio Bresciani / TT

Större oro i Eskilstuna för brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor i Eskilstuna väljer ofta en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro för brott. 40 procent gör det jämfört med rikssnittet som är 30 procent. Eskilstunaborna är också generellt mer oroade över brottsligheten i samhället i stort.

Utav männen i Eskilstuna är det ”bara” 18 procent som ofta väljer annan väg eller annat färdsätt för att undvika brott. Det visar en ny nationell trygghetsundersökning, NTU Lokal 2017.

Mer än hälften känner stor oro

Oron för den generella brottsligheten i samhället ligger i Eskilstuna också långt över rikssnittet med 51 procent jämfört med 43 procent.

Utsattheten är dock under rikssnittet

En tröst är dock att enskilda personer som utsätts för brott ligger under rikssnittet i Eskilstuna, enligt undersökningen. Andelen är 22 procent av befolkningen jämfört med rikets 23%. Brotten som räknas in i kategorien är bland annat: hot, personrån, sexualbrott, misshandel och olika typer av bedrägerier. På polisen hemsida finns hela undersökningen.

Vad är Lokal NTU?

Lokala NTU, Nationell trygghetsundersökning, belyser frågeställningar som: Hur stor andel av brotten anmäls till polisen? Vilka grupper är mest utsatta för olika typer av brott? Vad upplever medborgarna i mitt LPO att det finns för lokala problem? NTU Lokal ska ge en bild av utsattheten för brott i befolkningen (16–84 år) samt befolkningens upplevelse av trygghet och av rättsväsendet. NTU Lokal finansieras av Polismyndigheten.

Källa: Polisens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.